Tampereelta kello 8.06 lähtevän kiskobussin suuntana on Oriveden keskusta. Puolen tunnin matka sujuu mukavasti. Juna on lämmin ja nytkähtelee tuudittavasti. Ohi kiitävä järvimaisema tuo väkisin tähän suomineitoon isänmaallisuuden tunteen. 

Orivarsa veistos Oriveden keskustassa.

Selfie Pirkanmaa kyltti Orivarsa patsaan vieressä.

Määränpäähän saavuttaessa kävely kohteen luo kestää vajaa kymmenen minuuttia. Voin vannoa, että vaikka suuntavaisto puuttuisi kokonaan, orivarsan ”kutsu” ei jää huomaamatta, niin keskeisellä paikalla se on. 

Koska aamu on vielä varhainen, ainakin minulle (jolla jäi aamukahvi juomatta), suuntaan katseeni viereiseen kahvilaan. Cafe Herkkuhetki, yllätti minut. Sen viihtyisä tunnelma modernilla otteella saa hyvälle tuulelle. Leivoksien esillepano ja niiden herkullinen ulkonäkö vangitsee katseen heti. Kodikas puheen sorina ja hyvä asiakaspalvelu on kirsikka kakun päällä. Pakko myöntää, etteivät hinnatkaan kirpaise liiaksiUlkopuoliselle näyttää, että suurin osa kahvilan asiakkaista tuntevat toisensa ja yhteisöllisyys kukoistaa. Kanta-asiakkaat kehuvat kahvia ja pöydistä toiseen huikkaillaan tervehdyksiä. 

Kahvilan työntekijä tiskin takana

Kahvilan tuotteita esillepantuna.

Kahvilan edusta Orivedellä.

Matka jatkuu. Oripatsaan ohi kulkee väkisin, mutta se ei minua haittaa. Joku saattoi huomata otsikon olevan ”oripatsaalle paluu”. Tämä johtuu siitä, että allekirjoittaja on vanha Oriveden opistolainen. Ensimmäistä kertaa kuitenkin tulin katsomaan Orivettä uusin silmin. 

Selfie Pirkanmaa kohteen Orivarsa – veistoksen lähettyviltä löytyy kahvilan lisäksi kirpputori Tilkkutäkki. Pienempien kaupunkien kirpputoreilta tekee tunnetusti parhaat löydöt. Mukaani tarttuivat pienet possun muotoiset suolasirottimet.  (Kuka sellaisia nyt ei tarvitsisi?❤ ?)

Eteenpäin Keskustietä. Vastaan tulee talo, jonka ohi olen kävellyt aivan liian monta kertaa. Kuunaan en ole sinne kuitenkaan sisään astunut. Kaunis puutalo kantaa kylttiä Taitokeskus Auvisen talo. Talon myymälä painottuu kotimaisten yrittäjien käsitöihin, joiden värien leikkisyys toimii katseen vangitsijana. Onnekseni pääsin myös kerroskierrokselle taloon. Sen kangaspuut ja moninaiset tilat, erilaiset kaakeliuunit joka kerroksessa ja keskeneräisten töiden näkeminen vei mennessään. Taidan olla koukussa. Hups! 

Taitotalon värikäs ryijy Orivedellä

Ja taas mennään. Seuraavaksi suuntana on Oriveden Kampus, joka sekään ei ole kuin kivenheiton päässä Orivarsasta. Taas onni suosi rohkeaa ja pääsen katsastamaan vanhan rakkaan kampuksen tiloja ja kuulemaan sen tarinoita. Ja mitä vielä! Pääsen myös kurkistamaan kulissien taakse 29.4.2021 auenneen Backlight – näyttelyn tiloihin. 

Oriveden kampuksen taidenäyttely – tila

Oriveden kampuksen taidenäyttely

Orivarsa patsas seisoo yhä ylväänä paikoillaan, kun kävelen sen ohi kohti kiskobussin pysäkkiä. Kierrokseni Oriveden Selfie Pirkanmaa kohteessa päättyy tältä päivältä. Aikamoinen päivä se on ollutkin! Toivottavasti sinäkin nautit tästä pienestä raportista ja innostut itsekin katsastamaan tuon ylvään Orivarsan.

Selfie Pirkanmaan reportteri Anu kiittää ja kuittaa,

Nähdään ensi kerralla seuraavassa kohteessa! ? 

Kuvat Anu Lehtonen