TAKAISIN KAIKKIIN KOHTEISIIN

Virta-kampuksen lintutorni

VALITETTAVASTI KOHTEEN SELFIEKYLTTI ON KOKENYT ILKIVALTAA, MUTTA UUSI ON TULOSSA PIAN!

Virta-kampus ja torni sijaitsevat Ahtialanjärven rannalla, Valkeakoskentien varrella, noin kilometri Lempäälän keskustasta länteen. Torni on saavutettavissa julkisilla liikennevälineillä. Lintutornin alataso on esteetön.

Ahtialanjärvi on Pirkanmaan monipuolisin lintujärvi ja valtakunnallisestikin lintuharrastajien kymmenen parhaan joukossa. Miltei järven keskellä on noin hehtaarin laajuinen Lokkisaari. Järven rannat ovat säilyneet pääosin rakentamattomina, ja suurin osa rakennetuista rannoista on järven eteläosassa. Noin kolmannes rannoista rajoittuu peltoihin, monin paikoin kapean lehtipuuvyöhykkeen erottamana.

Ahtialanjärvi sisältyy valtakunnallisesti merkittävänä lintuvetenä Natura 2000 -suojeluohjelmaan. Se on myös osa kansallisesti arvokasta FINIBA-aluetta, Etelä-Pirkanmaan lintuvesiä. Järvellä on tehty hoitotoimia vuodesta 2001 lähtien Lempäälän ympäristöyhdistyksen ja Pirkanmaan lintutieteellisen yhdistyksen hankkeessa. Hankkeen tavoitteena on ollut järven linnustollisen arvon palauttaminen ja lisääminen.

Tornilta avautuu näkymä Ahtialanjärven yli pohjoiseen. Järvi on sisämaan parhaita lintujen lepäilypaikkoja sekä syksyllä että keväällä. Pesimälinnusto on runsas ja monipuolinen, kiitos muun muassa rakennettujen karikoiden, sorsalaatikoiden, allikoiden ja jokavuotisen niiton. Lintuharrastajien mukaan tekokareilla ja sorsalaatikoissa pesii kesällä yhteensä viisikymmentä tukkasotka-, punasotka- ja sinisorsanaarasta ja kalatiiroja pesii jopa jo sata paria. Järvellä voi tehdä havaintoja mm. kahlaajista, isokoskeloista ja harmaahaikarasta, suosirreistä, taivaanvuohista, jänkäkurpista, tylleistä ja kapustarinnoista.

Lintutorni sijaitsee aivan Virta-kampuksen vieressä ja toimii samalla myös linja-auton odotuskatoksena. Virta-kampuksen kupeessa sijaitseva lintutorni soveltuu myös liikuntarajoitteisille. Ensimmäinen betonipohjainen katselutaso on 4,5 metriä maan pinnasta. Sen päällä on toinen pieni katselutaso 6,8 metrin korkeudella. Lintutorni soveltuu myös liikuntarajoitteisille, sillä esteettömän lintutornin tyvelle pääsee pyörätuolilla ramppia pitkin.

Tiedot / Descriptions

Virta-kampuksen lintutorni

Valkeakoskentie 19, 37500 Lempäälä

P-alue koulurakennuksen pihassa

Lue lisää / Read more!
Mikä on Selfie Pirkanmaa? / What is Selfie Pirkanmaa?
Lue tärkeä tiedote COVID-19 liittyen! | Read important notice about COVID-19!

Mukana olevat

Projektia koordinoi Ahlman, osana Pure Pirkanmaa hanketta.

Kaikki oikeudet pidätetään. Copyright Ahlman 2020.

Yhteistyö, media ja yhteydenotot: markkinointi@ahlman.fi